Wednesday, June 10, 2009

Tembosa

Ni resipi mama aku..aku dpt dr buku masak dia yg dah lama tu...dah reput2 dah tepinyer tu hehe..Kire resipi lama la ni...Skali tgk cam karipapnyer resipi..dah lama nak try uat..tapi x berkesempatan nak uat..Xpela..janji skrg ni dah uat...Gud lol;P Tapi sedap lol.huhu..bulat gitu..and bab kelim nyer..dah lulus mama ckp..tp kena improve lg la...x halus sangat lg:D

Bahan-bahan :-
Doh :-
185 gm tepung gandum
60 g majerin
Garam
Air sejuk

Inti :-
*2 ketul dada ayam
*1 ulas bawang besar
*1 biji ubi kentang
1 sdb serbuk kari
2 sdb minyak penumis
Sedikit garam
Sedikit santan

Cara-cara :-
Doh :-
1. Gaul tepung dan majerin. Kemudian masukkan air dan uli la sehingga menjadi doh.
2. Terap bulat setelah dicanai dan masukkan inti dan lapis dua.
3. Tepinya dikelim supaya bulat.
4. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.

Inti :-
1. Potong dadu bahan2 yang bertanda * itu.
2.Masukkan air ke dlm serbuk kari supaya basah.
3. Panaskan minyak dan tumis kari tadi.
4. Masukkan ayam dan sedikit air.
5. Kemudian masukkan ubi kentang dan santan.
6. Apabila lembut boleh la angkat. Intinya mestla kering.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...