Resipi puri ni dapat kat internet..Lupa la web mana..Nanti ingat balik baru tulis ok..huhu..Resipi ni pun men ingat kat otak..So kena tulis sendiri la cara2 nya...And thanks so much pada tuan punye resipi yang i lupe web mana ni..Puri ni slu dah uat b4 this...bulan2 pose sebelum ni slu je buat..Puri yang ni x muat and besh..sbb x pakai majerin...Mmg simple je resipi...Sume org dlm umah ni suke lagi2 my mum's hehe..Slu suruh i uat tuu:P
Bahan-bahan :-
1 cawan tepung gandum
10 sdb air
1 sdt susu tepung/susu segar
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :-
Note : Sedap dimakan dengan kuah kari,gulai darat,kerutub and ikut suke:P Makan saje pun sedap juga.
Bahan-bahan :-
1 cawan tepung gandum
10 sdb air
1 sdt susu tepung/susu segar
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :-
- Masukkan tepung gandum ke dalam satu mangkuk.
- Kemudian letak la air dah susu. Uli la sampai semuanya sebati dan menjadi doh.
- Rehatkan sebentar. Kemudian buat bahagi ke pada beberapa bahagian ( i mean buat bulat2) Ini ikut suke..Kalau nak puri tu size besar..Uat la bulat besar2 skit..Kalau nak size kecik sedikit..Buat la bulat kecik skit.
- Kemudian canaikan la doh yang telah dibulat2kan tadi ( i dapat lbh krg 15 bahagian bulat yang kecil) Jangan terlalu nipis nanti puri tu x kembang elok.
- Lepas itu boleh la digoreng sebiji demi sebiji sehingga kekuningan.
Note : Sedap dimakan dengan kuah kari,gulai darat,kerutub and ikut suke:P Makan saje pun sedap juga.
No comments:
Post a Comment