Thursday, June 11, 2009

Agar-agar Tiga Lapis

Ni resipi dr buku resipi mama ku..Sedap dimakan sejuk gitu huhu.Lagi2 cam musim panas gini..Sedap la makan agar2 ni..Tapi mesti kena sejuk laa...Agar2 tu mama ckp..depend pada jenis nyer..Air tu kena pandai2 adjust la mama ckp..klu x jadi keras nanti x besh lama makan..1st time tau blaja uat agar2 ni..huhu..Tapi terkeras skit..x ckup air lagi..xpe..dah adjust dah..Nanti x keras dah la pasni..

Bahan-bahan :-
1/2 tahil agar-agar
8 cawan air ( klu nampak keras lagi leh tambah skit lg air nya )
1 cawan gula
2 keping gula melaka
2 biji telur
1 sdt esen vanilla
Susu

Cara-cara :-
1. Masak agar2 . Kemudian asingkan secawan darinya.
2. Masukkan gula melaka kemudian ditapis. Bahagikan kpd 2 bahagian.
3. Bahagian pertama dicampurkan kuning telur dan susu.
4. Bahagian yang kedua dimasukkan dalam acuan dan dibiarkan keras.
5. Kemudian tuangkan bahagian yang pertama ke atas agar2 yang kedua tadi.
6. Pukul putih telur sehingga kembang ( i mean jd spt meringue ).
7. Masukkan gula dan campurkan agar2 yang secawan tadi.
8. Tuangkan keatas kedua2 agar2 tadi.
9. Biarkan keras sebelum dipotong.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...