Tuesday, June 23, 2009

Roti Jala

Lastly dapat juga ngap2 roti jala hehe..Aritu lagi kempunan nak makan roti jala..sbb penyakit M da tangguh la dulu hehe..Maklum la tgh berpuasa ni hehe..Ngidam macam2 laa..Bila berbuka bukan makan banyak pun kan..huhu..At least dpt jugak ilang kempunan kat roti jala ni:D tadi berbuka berkuih kan roti jala ni laa..Makan ngn gulai kerutub hati ayam mama uat..Nyum2... Nak cicah ngan kari pun boleh je...Ngan kuah manis pun boleh...:P Makansaje pun boleh gege~~!

Bahan-bahan :-
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 1/2 cawan air
Secubit garam

Cara-cara :-
  1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Buat lubang bulat ditengahnya.
  2. Kemudian masukkan telur dan air sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati.
  3. Tapiskan tepung tadi supaya tidak berbiji-biji dan letakkan pewarna kuning dan garam.
  4. Panaskan kuali dan lenserkan kuali dengan sedikit minyak.
  5. Tuangkan adunan tadi ke dalam acuan khas untuk buat roti jala dan jalakan la..
  6. Buatla semua ini sehingga semua adunan digunakan.
  7. Setelah masak angkat dan lipat la ikut suke hati:P nak uat tiga segi ke..cam popia ke..ikut suke..janji boleh makan:D

Note : Boleh la dihidangkan dengan kuah kari,gulai darat ke..kerutub,kuah manis ke..aper2 kuah yang anda suke:P

6 comments:

MamaFaMi said...

Sedapnya roti jala, tapi renyah sket nak buat sebab nak kena dancing depan kuali... hehehe...

CoolandEasy said...

Hehe...dancing??mmg pun mama..tapi seb bek x sekilo...Klu sekilo lama la kena dancing...leh sakit pinggang nih~ Tq sudi jenguk my blog mama:D

blogresipi said...

Wah canteknye die menjala... lama tak makan nie.. tumpang makan kat sini je lah ek.hehe

CoolandEasy said...

Boleh je kak ijan;D meh jemput makan..

hana said...

alahaiii lawonyer kamu menjala! btol la mama..kene ber'dancing' dpn kuali! hehehehe

CoolandEasy said...

Hehe..xie2 kak:P Tapi rasa kak hana menjala lawao lagi~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...