Nyum..nyum..puding sagu untuk buka puasa semalam..Dap..dap..hehe..amacam??comei x??colourful lagi tu..Jgn jeles..hehe...Bila nampak comei xcamtu..and ceria lagi la..rasa geram nak makan hehe..Tapi mmg sedap la..dimakan sejuk2 gitu..letak lam freezer jap..pastu ngap la..:D
Bahan-bahan:-
1 cawan sagu
3 cawan air
sedikit garam
********************
2 cawan santan pekat
3 cawan air
1/2 inchi halia(dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:-
Bahan-bahan:-
1 cawan sagu
3 cawan air
sedikit garam
********************
2 cawan santan pekat
3 cawan air
1/2 inchi halia(dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:-
- Basuhkan sagu dan toskan airnya.
- Masak air yang bercampur dengan garam sehingga mendidih.
- Apabila air mendidih masukkan sagu dan kacau sehingga jernih
- Kemudian basuhkan pula sagu tadi dengan air sejuk dan toskan.
- Letak lah ke dalam acuan dan sejukkan dalam freezer.
- Panaskan santan sebentar.
- Masukkan air ,halia,bawang dan garam dan gula secukup rasa.
- Lepas itu masukkan sagu tadi ke dalam kuah santan ini.
- Boleh la dihidangkan..
Note : Kalau nak rasa lebih sedap lagi..sejukkan dlu sagu dengan kuahyer..Baru la ngap..ngap...
2 comments:
Nie faveret mak kak ijan mase puasa... tiap2 hari lah die nak kueh nie ada. :p
Hehe..yeke akak??sy pun suke ini kuih..Sedap slurrrpppp..time ia sejuk2:D
Post a Comment