Tuesday, May 26, 2009

Kuah Yong Tau Fu

Thanks to minami133@myresipi.com huhu..Mmg besh kuah nyer..But its very spicy uh!Neway like it lol huhu..Sorry la pose lg yong tau fu i..Kuah je baru menjelma hehe..Mlm ni baru uat kuah nyer..So..sesi ngap2 nyer esok la yer..Tapi aku x leh makan lol..Sakit tekak+kerongkong sempit..dah baper minggu terseksa hehe..Its okla..rmi lagi yg blh makan kan..So..kasi uat utk org2 yang blh makan gege~~!;D

Bahan-bahan :-
  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau kurozato
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto
Cara-cara :-
  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...