Wahh..sonok giler jadi uh~ My fav. cookies time raya ni hehe..Lama giler mencari resipi ni..Rupa2nyer resipi ni dah lama da dah kat umah..Lam buku resipi mama ku..Tapi tu Batang Buruk versi kacang tanah..Yang versi kacang hijau ni..Aku dapat kat internet ni..setelah lama uat research resipi batang buruk tradisional ni..Baru jumpa skrg ni hehe..Lemah semangat duk nunggu n cari resipi ni..Coz mostly people now..uat batang buruk ala moden..Yela la pakai kulit popia..um~ xbesh laa..nak yang tradisonal nyer..Cari punyer cari..jumpe gak..Hepi..resipi ni dah lama simpan lat year lg..Tahun ni baru gerak..1st time uat trus jadi lol..Hepi giler!!hehe..Sume org lam umah ni suke..kekeke..termasuk aku;D Mama ckp "leh uat jual dah ni.."\o/ sonok!! Klu sampai dah bunyi camtu..Mmg lulus A+++ dah la tu kekeke...Bangga jap..hehe...
Bahan-Bahan :-
Bahan-Bahan :-
Bahan Kulit:-
- 400g tepung gandum
- 200g kelapa parut putih – digoreng keperangan, biar sejuk & kisar halus
- 2 camb tepung beras
- 1 biji telur - dipukul
- 2 camt serbuk penaik
- garam secukupnya
- 4 camb marjerin
- air secukupnya
- minyak untuk menggoreng
Bahan Inti:-
- 200g kacang hijau
- 180g gula kaster
Untuk inti: -
- Goreng kacang hijau tanpa minyak hingga berbau harum.
- Bila sejuk, kisar dengan gula hingga hancur, ketepikan.
- Gaul tepung, kelapa goreng, tepung beras, telur, serbuk penaik, garam dan marjerin hingga sebati.
- Masukkan air dan uli menjadi doh. Tutup dengan kain lembab dan biar 30 min.
- Ambil sedikit, canai hingga nipis. Kemudian potong lebar anggaran 2cm (panjang 3.5-4cm).
- Lilit di sekeliling pelepah daun betik kemudian tanggalkan.
- Doh mesti keras sedikit agar gulungan tadi kekal bentuknya.
- Goreng di dalam minyak panas hingga keemasan.
- Bila sejuk, sumbat dengan inti.
1 comment:
Menarik!!!
Sya juga mencari resepi ni..nk try wat sndri..dlm byk2 resepi yg sy cari..utk buat kulit mnggunakan santan...tp yg saudari ni xguna santan ea??em..mgkin len ckit..sy nk try 2 2...:-)
Post a Comment