
Bahan-bahan :-
- 150 gm mentega
- 250 gm tepung gandum
- 50 gm tepung jagung
- 25 gm gula aising
- secubit garam
- air sejuk untuk bancuhan
Custard cream with eggs :-
- 1 sdb tepung
- 1 sdb tepung jagung
- 4 sdb gula ( klu pakai susu pekat manis krgkan sukatan gula)
- 1 cawan susu segar/susu pekat manis
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu besar mentega
- 1 sdt esen vanilla
Custard cream no egss :-
- 2 cawan susu pekat manis campur air
- 4 sdt tepung custard
- 3 sdt gula ( depend pada kemanisan susu pekat manis campur air )
- 1 sdt esen vanilla
- sedikit garam
Cara-cara :-
- Ayak tepung gandum,tepung jagung dan garam ke dlm mangkuk.
- Campurkan gula dan masukkan mentega.
- Gaulkan sehingga menjadi macam hanbuk roti.
- Kemudian campurkan air sedikit demi sedikit sehingga adunana dpt diuli.
- Sejukkan selama 30minit dalam freezer.
- Setelah disejukkan canai kan doh tadi ( jgn tebal sgt) dan terapkan dengan penerap yg bulat.
- Lekatkan pastry tadi ke dalam acuan tart dan tekan2 dan cucuk dgn garpu ditengah2 pastry tadi.
- Bakarla pastry tadi selama 10-15minit.
- Setelah pastry tu masak nampak cam garing2 skit.Boleh la angkat.
- Paipkan custard cream no egg tu dulu...Diikuti dengan custard cream with eggs.
- Taburkan dgn chocolate rice..(ikut suka nak letak byk mana )
Custard cream with eggs :-
- Campurkan tepung dan tepung jagung tadi dgn 3sdb susu. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan campuran tepung dan tepung jagung tadi ke dalam susu yang selebihnya tadi. Kacau seketika.
- Masukkan pula telur,gula dan esen vanilla dan kacau lagi.
- Setelah semuanya dimasukkan. Masakkan la di atas dapur dengan api sederhana.
- Custard cream ni kena kacau selalu supaya tidak berketul2.
- Kacau la sehingga nampak pekat. Angkatkan dan letak sedikit mentega.
Custard cream no egg :-
- Bancuhkan tepung custard tadi dengan sedikit susu.
- Panaskan susu yang lebih tadi dan campurkan dgn tepung custard tadi.
- Letakkan sedikit esen vanilla dan garam dan gula.
- Kacau la sehingga nampak nak pekat skit..Custard ni cair skit..Tapi sedap..
No comments:
Post a Comment