Saturday, April 25, 2009

Pak Tongko

Pak tongko..pak tongko hehe...thanks sofinar@myresipi.com coz sharing this resipi..nyum2..uat untuk minum petang..pastu cicah ngan air...pekena ngn air kopi besh jgk..tp umh xda kopi aritu..uat cicah je ngn air milo susu huhuhuhu..sedap jugak~~! Ranggup diluar dan lembut didalam..pastu even dah sejuk pun still camtu gak...tapi da rasa manis skit huihui...

Bahan-bahan:-
300g tepung gandum
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar mentega
1 biji telur
2 sudu teh yis
50-75 ml air
secubit garam

Kuah :-
3 genggam kacang tanah- goreng tanpa minyak, buang kulit dan blander
4 tangkai cili kering - digoreng dan blender bersama kacang
garam, gula dan asam jawa
3/4 cawan air panas - ikut suka, jika tak mau pekat boleh tambah air begitulah sebaliknya

Cara-cara:-
  1. pak tongko - campur semua bahan kecuali air dan gaul dengan tangan sekejap.
  2. masukkan air dan uli hingga licin, perap 30 hingga 45 minit
  3. Paktongko1
    canai pak tongko lebih kurang 1cm tebak dan potong dengan pisau mengikut bentuk kesukaan anda
  4. panaskan minyak, dan goreng seperti menggoreng kuih donat.
  5. kuah- campur semua bahan dan kacau hingga sebati
  6. Jika tak suka kuah ini bolehla di makan begitu saja ataupun cicah kari atau lain2 pencicah
Note : Nak tunjuk rupe pak tongko ku ni..hehe...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...