Pak tongko..pak tongko hehe...thanks sofinar@myresipi.com coz sharing this resipi..nyum2..uat untuk minum petang..pastu cicah ngan air...pekena ngn air kopi besh jgk..tp umh xda kopi aritu..uat cicah je ngn air milo susu huhuhuhu..sedap jugak~~! Ranggup diluar dan lembut didalam..pastu even dah sejuk pun still camtu gak...tapi da rasa manis skit huihui...
Bahan-bahan:-
300g tepung gandum
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar mentega
1 biji telur
2 sudu teh yis
50-75 ml air
secubit garam
Kuah :-
3 genggam kacang tanah- goreng tanpa minyak, buang kulit dan blander
4 tangkai cili kering - digoreng dan blender bersama kacang
garam, gula dan asam jawa
3/4 cawan air panas - ikut suka, jika tak mau pekat boleh tambah air begitulah sebaliknya
Cara-cara:-
- pak tongko - campur semua bahan kecuali air dan gaul dengan tangan sekejap.
- masukkan air dan uli hingga licin, perap 30 hingga 45 minit
- canai pak tongko lebih kurang 1cm tebak dan potong dengan pisau mengikut bentuk kesukaan anda
- panaskan minyak, dan goreng seperti menggoreng kuih donat.
- kuah- campur semua bahan dan kacau hingga sebati
- Jika tak suka kuah ini bolehla di makan begitu saja ataupun cicah kari atau lain2 pencicah
No comments:
Post a Comment