Bahan-bahan :-
1 biji telur
50g gula halus
4 sudu besar susu segar
80g tepung naik sendiri atau (80g tepung gandum + 1sk baking powder)
30g serbuk koko
50g coklat masakan(white chocolate or milk chocolate)
minyak secukupnya
kelapa kering secukupnya
Cara-cara :-
- Ayak tepung dan serbuk koko.
- Kemudian masukkan susu, telur dan gula ke dalam no.1 tadi. Kacau sehingga sebati.
- Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, ceduk adunan tadi dengan sudu kecil dan masukkan ke dalam minyak panas. (kalau nak senang guna 2 btg sudu - lebih kurang macam buat jemput2lah).
- Gorenglah sehingga masak.
- Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler. Bila coklat dah cair. Padamkan api. Masukkan donut yg dah siap digoreng tadi. Gaul sehingg a rata. Kemudian cover pulak dengan kelapa kering.
- Siap utk dihidang.
No comments:
Post a Comment