Thursday, April 16, 2009

Kuih Lapis

Wahhhh...jadi wooo...ni 2nd time aku uat kuih lapis ni.Mmg kali ni pass nyer hehe..Yela aritu failed uh~ sedey bangat..lembik jadi nyer..Huhu..xpe kali ni dah betul2 jadi dah..Boleh uat jual lg hahaha..Sume org puji sedap..x lemak sgt..sedang2..mmg yummy laa~~! Pe2 pun thanks kat tuan punyer resipi tulip77 @ myresipi.com huhu...

Bahan-bahan :-
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
1 st garam
2 paket santan serbuk
1 st minyak masak
3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
4 cawan air

Cara-cara :-
1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
5. Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
6. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
7. * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minya

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...