Classic donut ni mmg besh..rasanya cam biskut skit..Besh dimakan begitu saja..atau pun celup coklat..yummy~! Thanks to kak yani @ myresipi.com for d resipi huhu..dah banyak kali uat..cume this time sempat snap a pic;D
Bahan-bahan :-
30g butter
80g gula halus
1 biji telur
beberapa titik vanila oil/ esen vanila
200g+ tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
minyak untuk menggoreng
Cara-cara :-
- Dalam mangkuk pukul butter dengan gula sehingga lembut. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul sehingga sebati.
- Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk lain. Buat lubang di tengah.. masukkan yg no. 1 tadi. Kacau sehingga sekata. Tambahkan sedikit tepung jika lembik.
- Simpan doh dalam peti sejuk selama 10-15 minit.
- Keluarkan doh tadi,taburkan sedikit tepung ke atas papan canai. Canaikan lebih kurang 8mm tebal. Guna donut cutter, terapkan ke atas doh tadi. (kalau takde donut cutter boleh guna penutup botol. 1 yg saiz besar dan 1 yg saiz kecil sebagai utk lubangnya. )
- Buat bentuk bulat ke atas setiap donut dengan menggunakan pencungkil gigi.
- Goreng dengan minyak panas dengan api sederhana sehingga perang.
- Boleh juga dihias dengan coklat yg dicairkan.
No comments:
Post a Comment