Butir nangka ni..huhu..lebih krg cam tang yuan gak..tapi ini pakai santan..tu je len..pastu x letak gula melaka dalam nyer sbg inti..Buat bulat2 cam biasa..pastu letak santan..tq to yana @ myresipi.com coz sudi share this resipi~~
Bahan-bahan :-
Doh :-
4 cawan tepung beras pulut
air
sedikit kapur makan
secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
Kuah :-
santan dari setengah biji kelapa
gula
1 sudu makan halba
garam
daun pandan
Cara-cara :-
1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
5. apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih
7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
No comments:
Post a Comment