Saturday, April 25, 2009

Cream Puff

Wahhhh...sonok gilerrr!! hehe..ni kali ke-10 ader dah ku rasa..tah2 lebih dah..camtu laa..tapi yg hepinyer...cream puff ku kali ni mmg jadi dah..dah da lubang dah tengah2 hehe..pastu leh letak custard..Hm..kali ni custard kurang jadi lak..Takpe...janji puffnyer dah jadi hehe..custard tu leh uat lagi..Mmg hepi laa..dah berkali2 try asik failed je..frust uh~! Lastly,jadi jgk..senyum lebar la..hehe...thanks to kak yani@myresipi.com for the resipi..nyum2~!

Bahan-bahan:-
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur

Cara-cara:-
  1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
  2. 1
    Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  3. 2
    Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  4. 3
    Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  5. 4
    Masukkan telur, kacau cepat-cepat
  6. 5
    Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
  7. 6
    Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
  8. 7
    Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  9. 8
    Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  10. 9
    Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
  11. Cara buat kastard krim boleh rujuk di sini atau di sini
  12. Nozzle
    Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm
  13. *UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.
Note : Ni la rupe cream puff aku hehe..tu yg kak yani nyer...step num 10 tu..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...