Thursday, April 16, 2009

Dal Pakwan

Haaaa...ni rupe Dal Pakwan..Aku terjumpa resipi ni kat blog sapa tah..Tapi indian lol..hehe..Masa tu nak cari resipi maruku ngan ladoo..Tapi terjumpa resipi ni lak..Nampak picture dia pun menarik je..Try laa hehe..sedap~~! Skali tengok cam bika lak kan hehe.. Mmg sesuai la utk mengunyah di masa lapang hoho~~!Tapi plain flour tu aku x tau pe tepung nyer..igtkan tepung gandum tp bukan..aku pun men letak wheat flour je sume..Pastu masukkan tepung jagung dan tepung beras skit..Resipi ni aku dah edit skit...sbb da bahan yg aku xda cam suji tu..Try la mmg x rugi...Ranggup je...

Bahan-bahan :-
11/2 cawan Plain flour
2 tbsp Wheat Flour
1 tbsp Suji
*1 tbsp Cumin( jintan putih)
*1 tbsp Black peppecorn( lada hitam)
1 tsp Chili powder
1 tbsp Corn Flour
1 tbsp Finest Rice Flour
Salt
Oil
Water

Cara-cara :-
1. Untuk bahan yang bertanda * kisar/tumbuk halus atau kalau ada serbuk tu campur je lagi senang.
2. Kemudian satukan semua bahan-bahan plain flour,wheat flour,suji,chili powder,corn flour,finest rice flour dan bahan yang bertanda * tadi. Gaul sampai sebati. ( sy x letak plain flour dan suji tu..sy pakai wheat flour je..)
3. Setelah semua dah sebati buat lubang kat tengah2.
4. Lepas itu masukkan air dan garam. Uli sampai menjadi doh dan x melekat di jari doh tu..
5. Rehatkan sekejap dalam 5-10minit camtu bagi doh lembut.
6. Kemudian buat bulat2 dan canaikan di atas papan canai sehingga nipis( jgn nipis sgt ya..)
7. Potong memanjang dan kemudian potong empat segi..cam bika gitu..nak panjang gitu pun boleh..
8. Lepas itu goreng la..dalam minyak panas tadi sampai kekuningan.
9. Angkat dan toskan sehingga minyak kering..
10. Boleh la dimakan time nak tgk tv or masa lapang.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...