Saturday, April 25, 2009

Bakwan Jagung (cucur jagung)

1st time uat cucur ni..xtau nak abiskan camne jagung..jln2 kat myresipi then terjumpa lak resipi ni..Apa lagi..da la projek nyer hehe..Jagung banyak sgt..sampai dah nak tua dah..pakcik bagi aritu..So,bermula la projek nak abiskan jagung ni..uat la cucur ni..Sedap uh~ cicah ngan pencicah..Tapi dia da rasa manis skit..next time kena kurangkan gula..Neway, tq kat azareena@myresipi.com

Bahan-bahan:-
2 cawan isi jagung
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1-2 ulas bawang putih + 1/2 bawang besar (potong halus2)
sedikit ikan bilis (resipi asal tak de ikan bilis)
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Air secukupnya (~ 1 cawan lebih sikit)
Minyak utk menggoreng

Cara-cara:-
  1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak & goreng bawang, ikan bilis sebentar. (resipi asal tak perlu goreng, tapi saya rasa lagi sedap kalau bawang/ikan bilis digoreng dulu)
  2. Masukkan jagung, tepung, telur, garam & gula kedalam mangkuk. Masukkan air sedikit demi sedikit, kacau hingga sebati. (Consistency batter ni mcm buat cucur/cekodok biasa)
  3. Masukkan bawang/ikan bilis goreng ke dalam bancuhan & kacau hingga sebati.
  4. Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak dah panas, boleh lah goreng bancuhan tepung. Guna api sederhana, goreng hingga kekuningan.
  5. Setelah di angkat, toskan atas kitchen paper towel. Siap utk dihidang, boleh dicicah dengan sos cili/tomato, mayonis. Makan macam tu je pun sedap. Selamat mencuba!
  6. Note: Kalau tak nak goreng, boleh juga di masak mcm pancake. Cairkan sedikit bancuhan, masak guna non-stick pan mcm masak pancake. Tapi rasa nye version yg goreng lagi sedap. ;-)
Note : Resipi asal dia pakai jagung dalam tin..Tapi sy guna jagung yang betulnyer..yg fresh tu...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...