Saturday, April 25, 2009

Bihun Singapore

Lastly dapat jugak uat bihun singapore ni huhu..B4 this x tau lak da bihun masak camni. Dapat tau kes p anta adik masuk hostel aritu..pastu school dia..bagi kite menjamu selera bihun ni.. try search kat internet..pastu da bihun ni hehe..Pe2 pun tq kat sofinar@myresipi.com Tapi kena kurangkan blackpepper...sbb rasa blackpepper kuat sgt gege~~!

Bahan-bahan:-
  • 1 bungkus bihun - direndam dulu
  • 300g daging - dipotong kecil2
  • 3-4 keping fish cake
  • sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis
  • 3 sudu makan cuka
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan lada hitam / lada putih
  • 2 biji tomato - potong nipis jika suka
  • garam dan gula secukupnya
  • cili api- potong nipis + kicap sebagai sos

Cara-cara:-
  1. lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
  2. panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
  3. masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
  4. Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
  5. Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
  6. Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api. Saya tak bubuh tomato sebab anak dan hb tak suka
  7. Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)
Note : Sy letak daging ayam,tauhu yg dah digoreng(potong nipis) dan bunga kobis da rasa manis2 la skit sbb da bunga kobis ni..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...