Lastly dapat jugak uat bihun singapore ni huhu..B4 this x tau lak da bihun masak camni. Dapat tau kes p anta adik masuk hostel aritu..pastu school dia..bagi kite menjamu selera bihun ni.. try search kat internet..pastu da bihun ni hehe..Pe2 pun tq kat sofinar@myresipi.com Tapi kena kurangkan blackpepper...sbb rasa blackpepper kuat sgt gege~~!
Bahan-bahan:-
- 1 bungkus bihun - direndam dulu
- 300g daging - dipotong kecil2
- 3-4 keping fish cake
- sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis
- 3 sudu makan cuka
- 6 ulas bawang putih
- 1 sudu makan lada hitam / lada putih
- 2 biji tomato - potong nipis jika suka
- garam dan gula secukupnya
- cili api- potong nipis + kicap sebagai sos
Cara-cara:-
- lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
- panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
- masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
- Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
- Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
- Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api. Saya tak bubuh tomato sebab anak dan hb tak suka
- Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)
No comments:
Post a Comment