Udang celup tepung ni idea dpt kes nak abiskan udang lam stok huhu..Not bad laa..sedap la dimulut ku tapi x tau la orang lain..huhu..Rasa dia sweet2 gitu..pastu..sedaplaa..xtau nak ckp mcm mana hehe..Yang penting laku dijual dlm umah ku huhu..Sume orang ngap2 nyer...
Bahan-bahan:-
10-15 ekor udang sederhana besar
21/2 sdb tepung gandum
2 sdb tepung jagung
11/2 sdb tepung beras
1 sdb madu
1 sdb susu pekat manis
1/2 sdb gula
Sedikit garam
Minyak utk menggoreng
Air
Cara-cara :-
Bahan-bahan:-
10-15 ekor udang sederhana besar
21/2 sdb tepung gandum
2 sdb tepung jagung
11/2 sdb tepung beras
1 sdb madu
1 sdb susu pekat manis
1/2 sdb gula
Sedikit garam
Minyak utk menggoreng
Air
Cara-cara :-
- Bersihkan udang dan buang kepalanya. Toskan sekejap.
- Campurkan tepung gandum,tepung jagung, tepung beras,madu,susu pekat manis,gula, garam dan air. Kacau sehingga semuanya sebati.
- Pegang ekor udang dan celupkan udang tadi ke dalam adunan yg telah dicampurkan semua bahan itu.
- Gorengkan sehingga nampak kekuningan dan masak.
- Angkat dan toskan...dan boleh dihidangkan begitu saja atau ngn sos cili.
No comments:
Post a Comment