Nasi lemak utk bekfast aritu..Mmg lemak laa..huhu..gemuk la adeh..Erm..Ni lagi sedap klu kukus da dimakan dgn ayam berempah fuhhh~!Ngancam gituw~...huhu..Tapi nasi ni..terlupa beli timun..hehe..balik umah baru perasan yang lupe beli timun..pe2 pun..jalan jelaa..walau xda timun pun...Resipi ni amik dari koleksi buku resipi mama ku juga huhu..
Bahan-bahan :-
500 gm beras panjang
1 helai daun pandan
2 sm halia ( ditumbuk perah airnya)
1/2 cwn santan pekat
1 cwn santan cair
5 ulas bawang merah(dimayang)
Secubit garam
Sambal ikan bilis:-
11/2 cwn ikan bilis ( rendam dgn air sekejap)
10 sdb cili kering(blend)
2 sdb cili boh
3 ulas bawang merah besar
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak
Cara-cara:-
Bahan-bahan :-
500 gm beras panjang
1 helai daun pandan
2 sm halia ( ditumbuk perah airnya)
1/2 cwn santan pekat
1 cwn santan cair
5 ulas bawang merah(dimayang)
Secubit garam
Sambal ikan bilis:-
11/2 cwn ikan bilis ( rendam dgn air sekejap)
10 sdb cili kering(blend)
2 sdb cili boh
3 ulas bawang merah besar
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak
Cara-cara:-
- Rendam beras selama 8jam.( i x rendam selama ni pun juz 1-2jam gitu je..)
- Kukuslah dengan kukusan selama 40minit.
- Perah santan.Masukkan air halia.
- Apabila nasi masak gaulkan bersama santan dan air halia.
- Kukuskan semula.Letakkan daun pandan dan bawang.
- Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah yang diblend tadi sehingga kekuningan.
- Masukkan cili kering dan cili boh. Masaklah sehingga pecah minyak.
- Masukkan sedikit air,air asam jawa dan garam dan gula secukup rasa
- Dlm kuali lain gorengkan ikan bilis sekejap.
- Masukkan ikan bilis tadi ke dalam kuah tadi dan gaul sebati.
- Tunggu sehingga pecah minyak dan boleh diangkat.
No comments:
Post a Comment