Wednesday, March 31, 2010

Honey Chicken

Honey Chicken??hehe..Ni resipi dpt dari tv...lama dah..time skulah2 dulu lagi..tapi dah lupe rancangan aper..yang tau...ni chinese style nyer masakan..Tu pun dah ingat2 lupa nyer resipi and nama resipi nyer....Minta ampun la..klu salah nama resipi..hehehe..tapi mmg besh laaa...Dlu slu uat...n makan ngn nasi putih..Fuuhhh..mmg ngancam abis la..huhu...

Bahan-bahan:-

Bahan utk perap:-
2 keping dada ayam( dipotong sederhana nipis n empat segi)
1 sdb madu
1 sdt lada putih
sedikit garam

Bahan-bahan lain :-
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 ulas bawang merah(dicincang halus)
2 sdb majerin/mentega
sedikit halia( dicincang halus)

Utk salut ayam:-
3 sdb tepung jagung
11/2 sdk lada putih
Sedikit garam
Minyak

Cara-cara :-
  1. Perapkan ayam tadi dengan bahan2 diatas lebih kurang 30minit.
  2. Campurkan tepung jagung,lada putih dan sedikit garam. Salutkan ayam tadi dengan bahan2 ini.
  3. Panaskan minyak dah gorengkan sampai kekuningan. Toskan.
  4. Panaskan kuali,masukkan majerin dan tumiskan bawang putih,merah dan halia sehingga nampak garing.
  5. Kemudian masukkan ayam yg telah digoreng tadi dan kacau sebati.
  6. Masukkan madu dan kacau cepat2 sehingga semuanya sebati dengan api yang perlahan(xnak bagi hangus uh~) setelah sebati tutup api cepat2.
  7. Boleh la dihidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...