Pulut pagi utk breakfast tat day...Sedap..huhu..kalaubeli kat kedai..satu tu..dah RM0.50 dah kalau tambah kacang lak..dah RM1 dah...kalau sendiri bikin...dpt byk dari tu..and leh save budget huhu..Kalau xnak beli laa...
Bahan-bahan :-
1/2 kg pulut ( rendam semalam@satu hari)
3@4 keping manisan
Sedikit gula
Sedikit kapur makan
Kelapa parut
Cara-cara :-
Bahan-bahan :-
1/2 kg pulut ( rendam semalam@satu hari)
3@4 keping manisan
Sedikit gula
Sedikit kapur makan
Kelapa parut
Cara-cara :-
- Rendamkan pulut itu dengan letakkan sedikit kapur(agak2 la..secubit gitu).
- Masakkan manisan tadi sehingga cair.
- Pulut yg direndam tadi kukuskan separuh masak dulu.
- Angkat dah gaulkan dengan manisan tadi dan sedikit gula.
- Selepas itu kukuskan balik pulut itu sehingga masak.
- Sementara menunggu pulut itu masak.Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam.
- Ambil sedikit pulut yg sudah masak itu dan letakkan kelapa parut tadi ke atasnya.
- Siap utk dimakan.
Note : i pakai ramekin utk bentukkan pulut tu jd camtu..letakkan sedikit kelapa parut ke dlm ramekin..lepas tu baru letakkan pulut dan tekan2 skit dgn sudu..pastu blh la terbalikkan..
No comments:
Post a Comment