Wednesday, March 10, 2010

Pulut Pagi

Pulut pagi utk breakfast tat day...Sedap..huhu..kalaubeli kat kedai..satu tu..dah RM0.50 dah kalau tambah kacang lak..dah RM1 dah...kalau sendiri bikin...dpt byk dari tu..and leh save budget huhu..Kalau xnak beli laa...

Bahan-bahan :-
1/2 kg pulut ( rendam semalam@satu hari)
3@4 keping manisan
Sedikit gula
Sedikit kapur makan
Kelapa parut

Cara-cara :-
  1. Rendamkan pulut itu dengan letakkan sedikit kapur(agak2 la..secubit gitu).
  2. Masakkan manisan tadi sehingga cair.
  3. Pulut yg direndam tadi kukuskan separuh masak dulu.
  4. Angkat dah gaulkan dengan manisan tadi dan sedikit gula.
  5. Selepas itu kukuskan balik pulut itu sehingga masak.
  6. Sementara menunggu pulut itu masak.Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam.
  7. Ambil sedikit pulut yg sudah masak itu dan letakkan kelapa parut tadi ke atasnya.
  8. Siap utk dimakan.
Note : i pakai ramekin utk bentukkan pulut tu jd camtu..letakkan sedikit kelapa parut ke dlm ramekin..lepas tu baru letakkan pulut dan tekan2 skit dgn sudu..pastu blh la terbalikkan..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...