
Bahan-bahan :-
1 cawan tepung gandum
10 sdb air
1 sdt susu tepung/susu segar
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :-
- Masukkan tepung gandum ke dalam satu mangkuk.
- Kemudian letak la air dah susu. Uli la sampai semuanya sebati dan menjadi doh.
- Rehatkan sebentar. Kemudian buat bahagi ke pada beberapa bahagian ( i mean buat bulat2) Ini ikut suke..Kalau nak puri tu size besar..Uat la bulat besar2 skit..Kalau nak size kecik sedikit..Buat la bulat kecik skit.
- Kemudian canaikan la doh yang telah dibulat2kan tadi ( i dapat lbh krg 15 bahagian bulat yang kecil) Jangan terlalu nipis nanti puri tu x kembang elok.
- Lepas itu boleh la digoreng sebiji demi sebiji sehingga kekuningan.
Note : Sedap dimakan dengan kuah kari,gulai darat,kerutub and ikut suke:P Makan saje pun sedap juga.
No comments:
Post a Comment