Monday, September 28, 2009

Tart Blueberry

New version of tart hehe...Mama ckp sedap...aper lagi..rmi request..so aper lagi..biz jln laa..1st time jual tau utk raya ni..Xpenah uat b4 this hehe..Erm..why not im try in the new field.. Jual cookies...rasa nyer tahun depan dah x mau dah lol...Penat sey..pening pun da...Siap demam lagi tu...hehehehe...Lagi assistant sume..halfway je tlg..adehh..Mama suggest je...trus trima..Modal da org support kan..Konon2 nak biz nih...huahuahua...Takmo dah next year..Nak relax dah.. ^_*
Resipi asal ni dari tart nenas baya @ resipi.net. Tapi i dah edit skit...so jadi la tart blueberry:P

Bahan-bahan :-
1 cawan butter ( 226 gm ) at room temp ) bukan butter cair atau lembik
1 biji kuning telur
1 sdt esen vanilla
20 g gula
50 gm tepung jagung
20 gm susu tepung ( blh tukar ke coffemate powder jgk )
280 gm tepung gandum
1 sdt pewarna purple
Blueberry filling

Masak Jem+ sedikit tepung jagung sehingga pekat sedikit.

Cara-cara :-
  1. Sebatikan telur,butter,gula dan esen vanilla dan pewarna puple ( boleh guna spatula saja)
  2. Masukkan tepung satu persatu, mula tepung jagung dan susu tepung. Gaul sebati.
  3. Masukkan tepung gandum. Gaul sebati.
  4. Lepas itu masukkan dalam acuan tart gulong tekan keluar, letak jem dan gulong.
  5. Bakar 350F 17 - 19 minit.

Note : Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk skit skit tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram aja. Jika adunan kering pula kena masukkan butter tak banyak skit aja jika kering pun. Adunan mesti dapat seperti gambar dibawah. Baya sentiasa tutup adunan nie dengan tuala atau tissue paper atau cling sepaya adunan nie tak kering. Cuba tekan dengan adunan jika ia keluar elok dan tak putus putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus . Tekan sekeping lepas tu letak jem try gulung kalau tak merekah maknanya adunan tu dah ok.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...