
Bahan-bahan :-
75 gm mentega
100 gm gula halus
2 biji telur ( dipukul sedikit )
*125 gm tepung gandum ( diayak)
*11/2 sdt serbuk penaik ( diayak)
1/2 sdt esen vanilla
5 sdb susu segar
1 sdb serbuk koko
50 gm kranberi kering ( direndam dalam air panas )
Cara-cara :-
- Sedikan acuan bersaiz 6' dan griskan dengan mentega.
- Putarkan mentega dan gula sehingga gebu.
- Kemudian masukkan telur dan juga esen vanilla. Putar sehingga sebati.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik.Gaulkan sehingga menjadi satu adunan.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian digaulkan dengan koko dan susu secukupnya dan satu bahagian lagi dimasukkan kranberi kering yang telah dicincang.
- Sudukan bahagian koko di tengah dan kemudian sudukan pula bahagian kranberi mengelilingi bahagian koko.
- Akhir sekali, sudukan lebihan adunan koko mengelilingi aduanan kranberi tadi. Ratakan adunan.
- Bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak.
No comments:
Post a Comment