Ini kek..actly resipi asal kek marble coklat kranberi..dah xda kranberi..byk raspberry kering kt umh..hentam jela..Tapi sedap jugak..Ni request dari adik..dia duk tgk Rasa magazine ni...maklum la bulan2 pose..tau2 jela..mcm2 ngidam.Pe lagi..uat jela utk dia..Lagipun mmg senang je resipi nyer..Sume org leh uat..
Bahan-bahan :-
75 gm mentega
100 gm gula halus
2 biji telur ( dipukul sedikit )
*125 gm tepung gandum ( diayak)
*11/2 sdt serbuk penaik ( diayak)
1/2 sdt esen vanilla
5 sdb susu segar
1 sdb serbuk koko
50 gm kranberi kering ( direndam dalam air panas )
Cara-cara :-
Bahan-bahan :-
75 gm mentega
100 gm gula halus
2 biji telur ( dipukul sedikit )
*125 gm tepung gandum ( diayak)
*11/2 sdt serbuk penaik ( diayak)
1/2 sdt esen vanilla
5 sdb susu segar
1 sdb serbuk koko
50 gm kranberi kering ( direndam dalam air panas )
Cara-cara :-
- Sedikan acuan bersaiz 6' dan griskan dengan mentega.
- Putarkan mentega dan gula sehingga gebu.
- Kemudian masukkan telur dan juga esen vanilla. Putar sehingga sebati.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik.Gaulkan sehingga menjadi satu adunan.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian digaulkan dengan koko dan susu secukupnya dan satu bahagian lagi dimasukkan kranberi kering yang telah dicincang.
- Sudukan bahagian koko di tengah dan kemudian sudukan pula bahagian kranberi mengelilingi bahagian koko.
- Akhir sekali, sudukan lebihan adunan koko mengelilingi aduanan kranberi tadi. Ratakan adunan.
- Bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak.
No comments:
Post a Comment