Wednesday, September 30, 2009

Biskut Bunga Dahlia

Ni resipi dpt dr buku masakan Dari Dapur Kintan..Salah satu koleksi buku resipi ku..huhu... Dah byk kali dah guna ini resipi..mmg sedap laa...lagi2 jika pakai majerin planta huhu...Tapi i dah edit skit hehe..ikut citarasa..i uat caler2 skit n x letak ceri atasnya. Tapi ia tetap look nice kan..

Bahan-bahan :-
150 gm mentega
100 gm gula halus
1 biji kuning telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
sedikit ceri merah

Cara-cara :-
  1. Ayakkan kedua jenis tepung bersama gula halus.
  2. Pukul mentega hingga putih setelah itu masukkan kuning telur dan dikacau hingga sebati.
  3. Masukkan campuran tepung dan gula yang sudah diayak ke dalam adunan mentega. Kemudian gaul hingga sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam acuan semperit berbentuk bunga. Kemudian tekan dia atas dulang pembakar yang sudah dilenser dengan mentega.
  5. Setelah itu hiaskan dengan potongan ceri di atas tiap adunan.
  6. Kemudian bakarlah adunan ini di dalam ketuhar selama 20 minit.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...