Wednesday, July 15, 2009

Pengat Pisang

Ni pengat pisang paling besh aku makan hehe..Blaja dari mama laa..hehe..Ni kes pisang kebatu laa..byk sgt..Mama aku ckp la tu nama nya..Tapi x tau la pe org lain panggil nyer..Mmg besh laa...Kwn abg aku kasi..Dah byk sgt pisang tu..macam2 uat..resipi len x sempat snap pic laa..ni je yg sempat snap..sbb resipi len..like touch n go..we touch cook n ngap2 hehe..Pisang dah terlalu masak ranum..so uat laa pengat pisang..nak uat sira kan hancur laakkk..

Bahan-bahan :-
5 biji pisang
4 cawan air
1 cawan santan
3 keping manisan
2-3 helai daun pandan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :-
  1. Letakkan air,santan,manisan,daun pandan dan pisang ke dalam periuk.
  2. Masak sehingga sehingga semua nyer hancur( manisan bukan pisang tau.. ) dan sebati.
  3. Tunggu sehingga mendidih sekejap dan boleh tutup api.
  4. Siap untuk dihidangkan.
Note : Sedap dimakan sejuk2 gitu..letak lam esbox jap..pastu baru kuarkan utk makan..nyum2..

2 comments:

Anonymous said...

Salam... lama die menyepi.. sibuk ke? heheh... pss..Pengat pisang cicah roti pun sodap nie... :)

Ideal Kitchen said...

Hehe...camtu la kak ijan..Tulaa...mmg sodap cicah ngan roti...Pose2 mcm2 la nk mkn gege~!:P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...