
Ni pengat pisang paling besh aku makan hehe..Blaja dari mama laa..hehe..Ni kes pisang kebatu laa..byk sgt..Mama aku ckp la tu nama nya..Tapi x tau la pe org lain panggil nyer..Mmg besh laa...Kwn abg aku kasi..Dah byk sgt pisang tu..macam2 uat..resipi len x sempat snap pic laa..ni je yg sempat snap..sbb resipi len..like touch n go..we touch cook n ngap2 hehe..Pisang dah terlalu masak ranum..so uat laa pengat pisang..nak uat sira kan hancur laakkk..
Bahan-bahan :-5 biji pisang
4 cawan air
1 cawan santan
3 keping manisan
2-3 helai daun pandan
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :-- Letakkan air,santan,manisan,daun pandan dan pisang ke dalam periuk.
- Masak sehingga sehingga semua nyer hancur( manisan bukan pisang tau.. ) dan sebati.
- Tunggu sehingga mendidih sekejap dan boleh tutup api.
- Siap untuk dihidangkan.
Note : Sedap dimakan sejuk2 gitu..letak lam esbox jap..pastu baru kuarkan utk makan..nyum2..
2 comments:
Salam... lama die menyepi.. sibuk ke? heheh... pss..Pengat pisang cicah roti pun sodap nie... :)
Hehe...camtu la kak ijan..Tulaa...mmg sodap cicah ngan roti...Pose2 mcm2 la nk mkn gege~!:P
Post a Comment