Bahan-Bahan :-
Bahan Kulit:-
- 400g tepung gandum
- 200g kelapa parut putih – digoreng keperangan, biar sejuk & kisar halus
- 2 camb tepung beras
- 1 biji telur - dipukul
- 2 camt serbuk penaik
- garam secukupnya
- 4 camb marjerin
- air secukupnya
- minyak untuk menggoreng
Bahan Inti:-
- 200g kacang hijau
- 180g gula kaster
Untuk inti: -
- Goreng kacang hijau tanpa minyak hingga berbau harum.
- Bila sejuk, kisar dengan gula hingga hancur, ketepikan.
- Gaul tepung, kelapa goreng, tepung beras, telur, serbuk penaik, garam dan marjerin hingga sebati.
- Masukkan air dan uli menjadi doh. Tutup dengan kain lembab dan biar 30 min.
- Ambil sedikit, canai hingga nipis. Kemudian potong lebar anggaran 2cm (panjang 3.5-4cm).
- Lilit di sekeliling pelepah daun betik kemudian tanggalkan.
- Doh mesti keras sedikit agar gulungan tadi kekal bentuknya.
- Goreng di dalam minyak panas hingga keemasan.
- Bila sejuk, sumbat dengan inti.
1 comment:
Menarik!!!
Sya juga mencari resepi ni..nk try wat sndri..dlm byk2 resepi yg sy cari..utk buat kulit mnggunakan santan...tp yg saudari ni xguna santan ea??em..mgkin len ckit..sy nk try 2 2...:-)
Post a Comment