Thursday, December 4, 2014

Nasi Beriani Ayam

Assalamualaikum dan selamat pagi..

Tengah bersarapan ke..?? ke tengah buat sarapan??Takpe la...janji bersarapan okay??^_^ Sarapan penting untuk kita...Yela..tak makan tak da tenaga la kan..camne nak buat keje..

Pagi-pagi camni..teringat lak..klu kat rumah mama..breakfast??Yela kat Kelantan..sarapan nyer heavy sikit..huhu..Pagi-pagi dah makan nasi..macam-macam nasi ade..Nasi berlauk ayam la..ikan laa..Nasi kerabu laa..Nasi dagang la...terliur lak..hehe..glurrpp...telan jela air liur sorang2 kat sini..xpe insyallah next week balik kampung..leh la makan-makan(makin gemukla..) adeiii...




Tapi timing makan sana..biasa Elyne sarapan..dalam 9am ke atas gitu..Yang en.hushband lak..jenis sarapan pepagi..Kekadang x tertelan..nak makan pepagi cam kul 7am gitu..Sebab pe memang dah terbiasa sarapan lewat..masa sekolah dulu pun...tak makan pagi..makan time rehat je kul 10.30am..

Okayla..sedap berceloteh pepagi kan..hehehe...Elyne ade buat Jemput2 bawang pagi tadi..tapi x snap pic lagi...takpela..jup2 lagi Elyne snap..nanti Elyne share sini k..Ni dua hari lepas punyer cerita.. Nasi Beriani Ayam..saje nak test resipi..Lama dah nak buat..tak terbuat-buat..Bile mood rerajin datang buat jela.


Ini resipi nyer..ni resipi sendiri-sendiri..sebab men campak je...^^ hehe..tapi campak-campak pun jadi..Nanti korang semua boleh la try...Kalau nak cuba la...^^

Bahan-bahan:-
300 gm beras
2 ketul daging ayam(ni ikut suke nak ltk part mana)
1 biji bunga lawang
4 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
1 ulas bawang besar bombay(potong mayang)
1 sdb majerin
1 sdb minyak masak
11/2 sdb rempah berini Meggi
1 ketul kiub ayam

Acar mentah:-
Kubis
Carrot
Jagung
Cuka
Garam dan gula secukup rasa

Sambal:-
2 biji tomato (potong dadu)
2 genggam cili padi (kisar)
2 ulas bawang besar merah (potong dadu)
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air

Cara-cara:-
1. Basuh beras sehingga bersih..Toskan ketepi..
2. Panaskan kuali..letakkan minyak dan majerin.Tumiskan bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga sehingga naik bau. Kemudian masukkan bawang yang telah dimayang tadi.Kacau sehingga bawang nampak layu.
3. Masukkan rempah beriani yang telah dicampur sedikit air(jadikan pes). Masukkan sedikit air..dan kecilkan sedikit api..Tumis sehingga pecah minyak.(nak bagi rempah masak)
4. Letakkan sedikit garam..dan masukkan ayam tadi..tumis sekejap sehingga ayam nampak separuh masak.dan disaluti rempah tadi..(ni macam perap la jugak..kasi ayam rasa)
5. Masukkan pula beras dan air(ni anggar jela..lebih kurang seruas jari).Masak nasi+ayam cam biasa.
6. Sedia untuk dihidangkan



Bagi Elyne...nasi ni berkhasiat sikit..Yela ayam nyer macam rebus jugak la kan..pastu byk pakai rempah ratus..tak da la..berminyak..and my hushband pun suka...Elyne pekena dengan Acar mentah dan sambal je...acar pun buat dengan ape sayur yang ade je..sbb sayur x refill stock lagi..dah refill...cepat abis..huhu..sbb kiteorg mmg suke sayur..Setiap menu mesti ade sayur...

Okayla..hope korang enjoy it...dan Selamat mencuba okay~^_^


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...