Thursday, December 4, 2014

Ayam Ungkep Pedas


Ayam ungkep ni first time try...Perghhh..memang terbaik laa...Resipi ni Elyne amik kat kak Ita Masam Manis nyer blog...kak ita minta izin ya..copy paste itu resipi sini..huhu...Memang terasa kelazatan ayam masak ungkep..Pekena lak...dengan nasi putih panas-panas lagi...Kalau nak makan ngan sambal belacan pun boleh...kalau yang suke lagi spicy and spicy..Tapi bagi Elyne...tak payah sambal-sambal dah..sebab ayam ni dah cukup pedas...cume combine it ngan sayur-sayur je..dah sedap...

Okay bab merasa ni..Dulu mama yang jadi tukang merasa...Sekarang pangkat tu dah di award kan untuk suami Elyne lak hehe..Mama selalu cakap..abisla nanti suami dia..Asal masak...org lain kena rasa dan komen hahaha...Nasib la ya...En.Meor...xleh nak buat pe laa...Dah awak amik anak mama sangat...So kena take over la keje mama..Tukang rasa..Elyne masak..Tapi ape pun..alhamdulillah dia xda masalah bab tu..Malah makin tolong kita kat dapur lak...Syukur dapat suami yang baik dan ringan tulang macam dia...^_^

Hari ini..mood rajin berblog..sekali upload dua..hehe..banyak lagi pic dalam stock..yang x sempat upload...Nanti..Elyne cuba share satu persatu k..Okla...Ini resipi nyer..di bawah tu ok:))



Ayam Ungkep Pedas
Azlita Masam Manis

Bahan-bahan:-

1/2 ekor ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor 
2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf 
1 camca besar gula melaka 
Garam secukup rasa 
Air secukupnya

Bahan rencah dikisar halus 
7 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih 
1 inci halia 
1/2 inci lengkuas 
3/4 inci kunyit hidup 
1 batang serai, dihiris halus 
3 biji buah keras, hiris 
1 biji cili hijau 
20 biji cili padi 
1 camca besar ketumbar 
1/2 camca teh jintan kasar 
1/2 camca teh jintan halus

1.Panaskan sedikit minyak dalam kuali (anggaran 1/4 cawan), tumis serai titik hingga harum.
2.Masukkan bahan-bahan kisar halus dan tumis sekejap hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
3.Masukkan ayam, gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
4.Tuang air secukupnya (jika anda menggunakan ayam daging yang cepat empuk, guna 1 1/2 cawan air). Kacau rata.
5.Masukkan daun salam atau daun bay leaf, asam gelugor dan sedikit garam.
6.Kacau dan dan biar mendidih perlahan.
7.Masak hingga pekat, tambah gula melaka, kacau dan masak lagi hingga kering seperti rendang. 8.Kacau sekali sekala. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam.
9.Masak sekejap dan boleh matikan api.
10.Hidangkan bersama nasi, ketupat dan sebagainya.


Selamat mencuba!^__^


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...