Cek Mek ni mmg sedap di ngap2 hehe..thanks kat princessharyati kat myresipi.com for the resipi...Sesuai sgt dimakan sambil minum ptg..Apa lagi..try la..Belum cuba belum tau..;P
Bahan-bahan :-
4 biji ubi keledek
2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu
Inti : gula secukupnya
Cara-cara :-
1. Ubi direbus hingga lembut dan dikupas. Tumbuk/lenyek hingga betul2 lumat (semasa tengah panas2 lagi) dan dicampurkan dgn gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh.
2. Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola. Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangan,kalau melekat taburkan sedikit gandum ditangan ataupun minyak masak.
3. Kemudian letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur. Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas.
4. *kurangkan gula untuk makanan yang berkhasiat*
No comments:
Post a Comment