Wednesday, February 13, 2008

Udang Masak Sechuan

BAHAN- BAHAN :-
600 gm udang besar
20 tangkai biji cili kering jenis panjang
25 gm asam jawa campur 1/2 cwn air
1 cwn minyak
2 labu bawang besar disagat halus
2 sudu kecil cuka
1/2 sudu teh gula
2 sudu kicap cair
1 sudu teh sos tiram kalau suka
1/2 sudu serbuk kunyit
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh serbuk cili

CARA-CARA :-
1. Bersihkan udang.Toskan.Kemudian gaulkan garam dan serbuk kunyit.
2. Hiriskan cili nipis-nipis(menyerong)
3. Panaskan minyak.Tumiskan bwang besar yang telah disagat itu.
4. Masukkan serbuk cili dan cili yang dipotong-potong.
5. Kacaulah sehingga cili wangi.
6. Masukkan udang.Kacau rata-rata.Manakala udang kemerahan masukkan air asam,cuka,kicap cair dan sos tiram.
7. Kacaulah sehingga sebati.Apabila kuahnya berminyak angkat.
8. Hidangkan panas-panas.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...