Saturday, October 31, 2009

Doughnut Peanut Glazed

Huahua..xleh nak edit tomei2 cam sifu kite uh~ CS kite uat hal..lembap cam ciput lol... Amacam? dah ok ke ni sifu hana hehe..Glaze kite kurang jadi..sbb terlebih bakar hehehe...Seb bek igt cepat..Pe2 pun sedap uh~ Thanks kak Hana~ ^_^ copy n paste ini resipi kt sini ya.. akak...

Bahan-bahan
  • 200g tepung roti
  • 50g tepung gandum
  • 25g gula
  • 4g garam
  • 5g yis
  • 4g bread improver - resepi asal baking powder
  • 18g shortening
  • 1/2 biji telur
  • 100g susu segar
  • 50ml air
  • peanut butter secukupnya - utk glaze
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan dan masukkan ke dalam BM. tekan menu doh dan ONkan. tunggu hingga siap.
  • Jika menggunakan cara manual, uli semua bhn hingga tak melekat dtangan.
  • Biarkan doh sehingga naik 2 kali ganda.
  • Kuarkan doh, tumbuk2kan dan terap doh menggunakan doughnut cutter@tangan.
  • Biarkan naik sekali ganda lagik dan panaskan minyak, goreng hingga keemasan. Angkat dan sejukkan.
  • Utk Glazed - Cairkan peanut butter menggunakan microvawe. (Boleh juga cairkan di atas dapur tp menggunakan api yg kecil @ kaedah double boiler)
  • Celup donut tadi dan sejukkan di atas redai. Boleh taburkan manik hiasan jika suka.

1 comment:

Damia shoppe said...

kalau guna BM tak payah tumbuk2 dah ke doh tu? terus terap aje ke?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...