Bahan-bahan
- 200g tepung roti
- 50g tepung gandum
- 25g gula
- 4g garam
- 5g yis
- 4g bread improver - resepi asal baking powder
- 18g shortening
- 1/2 biji telur
- 100g susu segar
- 50ml air
- peanut butter secukupnya - utk glaze
- Campurkan semua bahan dan masukkan ke dalam BM. tekan menu doh dan ONkan. tunggu hingga siap.
- Jika menggunakan cara manual, uli semua bhn hingga tak melekat dtangan.
- Biarkan doh sehingga naik 2 kali ganda.
- Kuarkan doh, tumbuk2kan dan terap doh menggunakan doughnut cutter@tangan.
- Biarkan naik sekali ganda lagik dan panaskan minyak, goreng hingga keemasan. Angkat dan sejukkan.
- Utk Glazed - Cairkan peanut butter menggunakan microvawe. (Boleh juga cairkan di atas dapur tp menggunakan api yg kecil @ kaedah double boiler)
- Celup donut tadi dan sejukkan di atas redai. Boleh taburkan manik hiasan jika suka.
1 comment:
kalau guna BM tak payah tumbuk2 dah ke doh tu? terus terap aje ke?
Post a Comment