Friday, August 28, 2009

Kerabu Timun

Huhu..baru nak upload resipi gege~~ Ni kes busy menggiler time pose aritu :D xpe..skrg dah free skit da...leh la spend time kat sini..

Bahan-bahan :-
3 ekor ikan selayang ( boleh je ape2 ikan)
2 batang timun
3 ulas bawang merah besar
5 biji lada hitam
Santan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:-
  1. Bakar ikan itu sehingga masak. Lepas itu, asingkan isi dengan tulangnya itu.
  2. Tumbuk bawang merah dan lada hitam sehingga lumat.
  3. Kemudian masukkan garam dan gula..( i lebihkan gula..nti manis2 skit gitu..sedap..)
  4. Masukkan ikan yang telah diasingkan tulangnyer itu dan tumbuk sehingga semuanya sebati.
  5. Cincang timun semua timun itu..(macam dadu gitu)
  6. Gaulkan ikan tadi dengan timun dan letakkan sedikit santan ( agak2 la gitu..sbb nti ia kan berair lagi..)
  7. Boleh la dihidangkan..makan saja pun boleh ngan nasi pun boleh..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...