Bahan-bahan :-
3 ekor ikan selayang ( boleh je ape2 ikan)
2 batang timun
3 ulas bawang merah besar
5 biji lada hitam
Santan
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:-
- Bakar ikan itu sehingga masak. Lepas itu, asingkan isi dengan tulangnya itu.
- Tumbuk bawang merah dan lada hitam sehingga lumat.
- Kemudian masukkan garam dan gula..( i lebihkan gula..nti manis2 skit gitu..sedap..)
- Masukkan ikan yang telah diasingkan tulangnyer itu dan tumbuk sehingga semuanya sebati.
- Cincang timun semua timun itu..(macam dadu gitu)
- Gaulkan ikan tadi dengan timun dan letakkan sedikit santan ( agak2 la gitu..sbb nti ia kan berair lagi..)
- Boleh la dihidangkan..makan saja pun boleh ngan nasi pun boleh..
No comments:
Post a Comment